perjantai 2. syyskuuta 2011

Intialainen viidakkorumpu

Mikään ei ole niin tehokas kuin intialainen viidakkorumpu.  Tieto kulkee epävirallisia reittejä ihmiseltä ihmiselle uskomatonta vauhtia – ja varsin hyvällä sisältötarkkuudella myös. Lapsena leikityn ’rikkinäinen puhelin’ -ketjun kaltaisia vääristymiä ei synny, ainakaan aina.
Maanantaina olin taas todistamassa tätä viidakkorumpua ja sen tehokkuutta. Mumbaissa satoi koko viikonlopun katkeamatta. Vedet jäivät seisomaan kaduille, tunkeutuivat ihmisten mataliin asumuksiin ja muuttivat koko Mumbain märäksi kuralammikoksi. Kuun kierto lisäsi märkyyttä vahvistamalla nousuvettä.
Maanantaiaamuna luin lehteä rauhassa; lapset olivat lähteneet isän mukana kouluun ja asunnossa oli rauha maassa. Kunnes kuljettaja soitti minulle hätääntyneenä. Ääni täristen hän ilmoitti, että koulu suljetaan reilun tunnin päästä ja hänen pitää nyt lähteä hakemaan lapsia. Rauhoittelin kuljettajaa ja kerroin, että koululta ei ole tullut mitään tietoa. Tutkitaan nyt ensin tilannetta rauhassa.
Kuljettaja ei lannistunut vaan tuli soittamaan ovikelloa. Naama hyvin totisena hän totesi: ”Madam, asia on nyt näin ja koululle täytyy lähteä ennen nousuvettä!” Ihmettelin, mistä hän oli tiedon saanut. Tietolähde on luotettava, kuljettaja vakuutti. Koulun rehtorin autonkuljettaja oli kuullut asiasta ja viestittänyt ’sadalle parhaalle kuskikaverilleen’.
Lähes samalla hetkellä sain virallisen vahvistuksen asiasta, kun mieheni soitti ja kertoi juuri saaneensa sähköpostin koulusta. Hetken päästä myös kännykkäni piippasi ja sain tekstiviestin koulusta kertoen samaa asiaa. Koulun hätätilanteen viestintä toimi hyvin, mutta intialainen viidakkorumpu oli ainakin vartin edellä!!
Muutama viikko sitten mieheni töissä suljettiin tehdas Anna-mielenosoitusten ja –tukilakkojen aiheuttaman liikennevaikeuksien vuoksi. Mieheni tiedusteli paikalliselta tehtaanjohtajalta, miten viestintä työntekijöille aiotaan hoitaa, kun tilanteen rauhoituttua tehdas taas avataan. Tehtaanjohtaja ihmetteli kysymystä ja totesi, että laitetaan sana liikkeelle. Sana laitettiin liikkeelle ja töiden alkaessa kaikki olivat oikeaan aikaan oikeassa paikassa!
Delhin vuosilta muistan kuinka kaikki tuntuivat tietävän kaiken – yksityisasioistakin. Aamulla ei tarvinnut kuin vähän yskäistä, kun saattoi lapsia autolle. Viimeistään tunnin kuluttua vuokraemäntä pyyhälsi yläkerrasta oven taakse ”Olet kuulemma kipeänä!” päivittelyjen kera.
Sana kulkee - hyvässä ja pahassa.  Sitä voidaan kutsua viidakkorummuksi – tai juoruiluksi. Ensimmäinen lienee parempi, koska tarkoitus on yleensä hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti