sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Rakastettu norsujumala

Musiikkia, meteliä, rummun pärinää, ilotulitteita, tanssivia miehiä ja nauravia naisia.  Seuraan televisiosta 10-päiväisen Ganesh-juhlan päätöstä. Suora lähetys välittää tunnelmaa muutaman kilometrin päästä Juhu-beachiltä, jonne tuhannet ihmiset vaeltavat seuraamaan  Ganesh-jumalapatsaiden upottamista mereen. 

Patsaan upotus (kuva Wikimedia.org)
Kyseessä on uskonnollinen juhla, mutta meno on yhtä karnevaalia. 11 päivää sitten naapurustot, taloyhtiöt ja kodit toivat kadunkulmiin ja koteihin norsujumala Ganeshin patsaat. Niitä on nyt palvottu, ihailtu ja hoidettu reilu viikko. Juhlan huipennus on patsaiden upottaminen mereen. Tällä hetkellä tuhannet patsaat ovat joko matkalla meren rantaan tai jo kellumassa aalloilla.

Aamun lehdessä oli kartat patsas-kulkueiden takia suljetuista kaduista. Niitä oli paljon. Päädyimmekin viettämään sunnuntain kotosalla. Tämä on vähän kuin formula-kisoissa: tapahtumat näkee paremmin televisiosta vaikka tunnelmasta toki jää paljon puuttumaan. Ehkä jo ensi vuonna olemme tarpeeksi uskaliaita, että lähdemme tuhansien ihmisten tönittäväksi itse pääkallopaikalle.
Norsujumala Ganesh on sympaattisin ja positiivisin hindujen lukuisista jumalista. Ganeshilla on isot korvat, joilla hän kuulee hyvin ihmisten rukoukset. Hän on nöyrä ja lempeä jumala, joka kulkee pienen hiiren selässä. Hiiri symbolisoi pieniä kysymyksiä, joita kysymällä totuus ja elämän tarkoitus löytyy.
Ganesh on esteiden poistaja. Ennen suuria projekteja, hankintoja ja koitoksia ihmiset rukoilevatkin Ganeshia.  Ganesh auttaa onnistumaan.  Opiskelijat kirjoittavat ensimmäiseksi tenttipaperin yläreunaan ’Ganesh’ ja aloittavat sitten rauhallisin mielin tenttivastausten laatimisen. Kirjanpitäjä rukoilee ennen tilinpäätöksen tekemistä Ganeshia ja kirjoittaa tämän nimen tilikirjaan, jotta tehtävä sujuu ongelmitta.
Ganeshin juhlinnalla on pitkät perinteet. Nykyisen muotonsa se sai 1800-luvun lopulla. Tuolloin brittivallan aikaan intialaiset eivät saaneet kokoontua. Vapaustaistelija Tilak lanseerasi uskonnollisen Ganesh-juhlan ympärille uusia muotoja, jotka kokosivat ihmiset yhteen kaduille ja meren rantaan. Vaikka poliittinen kokoontuminen oli kielletty, uskonnon harjoittaminen ei ollut.
Uskonnon varjolla vapaustaistelijat saivat isot joukot ihmisiä yhteen ja pystyivät levittämään ajatuksiaan. Vieläkin valistuksen ja poliittisen viestinnän traditioita on nähtävissä tämän ison karnevaalin ympärillä. Osallistuin torstaina Ganesh-kierrokseen, jonka aikana tutustuimme keskiluokkaisella asuinalueelle rakennettuun kymmeneen erilaiseen Ganesh-telttaan.  Ganesh-patsaiden ohella teltoista löytyi poliitikkojen kuvia, valistustauluja hyvistä tavoista ja ajankohtaisia korruptionvastaisia julistuksia.
Ganeshin juhla on myös luovuuden näyttämö. Vuosittain jaetaan lukuisia palkintoja upeimmille patsas-kokonaisuuksille. Kävelyllä näinkin mitä mielenkiintoisempia ratkaisuja: yksi parimetrinen patsas oli rakennettu napeista, toinen helmistä, kolmannen ympärille oli luotu satumetsä suihkulähteineen ja puineen. Mielenkiintoisin oli ehkä Ganesh, joka oli keskellä krikettikenttää tuhatpäisen yleisön keskellä. Siinä yhdistettiin ihastuttavasti kaksi intialaisille rakasta asiaa: kriketti ja norsujumala.
Lehdissä on ollut paljon kirjoittelua Ganesh-julinnan ympäristövaikutuksista. Kymmenettuhannet patsaat päätyvät mereen, jossa niistä liukenee myrkyllisiä kemikaaleja. Muovimateriaalit eivät maadu koskaan, vaan likaavat meren ja rannat. Bollywood-tähdet ovatkin antaneet kasvonsa eco-friendly Ganesh-juhlinnalle, missä patsaaksi valitaan savesta tehty ja luonnonväreillä maalattu Ganesh. Mieluiten tämä upotetaan altaaseen, eikä mereen. Käytännössä näyttää siltä, että ympäristö-ystävällisyydessä ollaan vasta ajatuksen tasolla. Parempi toki sekin kuin täysi välinpitämättömyys.

Nappi-Ganesh (patsas koottu tuhansista napeista)

1 kommentti: