tiistai 14. helmikuuta 2012

Guruja ja lukuja


Intialainen 38-vuotias liikemies Siddhartha Yog lahjoitti yksityishenkilönä 11 miljoonaa dollaria Harvardin yliopistolle ja nimesi lahjoituksen professorinsa Arthur Segelin mukaan. Lahjoitus kertoo intialaisesta kulttuurista ja nostaa esille pari mielenkiintoista kulttuurillista elementtiä: luvut ja gurut.

Luvuilla ja päivämäärillä on Intiassa merkitystä. Siddhartha Yog teki lahjoituksen 11.11.2011 klo 11.11. Lahjoituksen summa oli 11 000 001 dollaria eli 11 miljoonaa ja 1 dollaria.

Monet tietävät, että intialaisten häiden vihkiminen määritellään minuutilleen. Lukujen merkityksellisyys ei kuitenkaan rajoitu vain kotoisiin asioihin vaan ne näkyvät myös muilla elämän aloilla. Asia, joka läntisissä maissa nimettäisiin kevyesti taikauskoksi, ei ole lainkaan kevyesti otettava asia täällä. Merkityksellisiin päivämääriin ja numerosarjoihin eivät usko vain ’hihhulit’ tai papit vaan totisemmatkin poliitikot tai liike-elämän menestyjät.

Lahjoitussumman yhdellä yksinäisellä dollarilla on myös tarinansa. Se on shagun, joka muuttaa lahjan hyväonniseksi. Se voidaan nähdä positiivisesti seuraavan miljoonan alkuna. Lahjasummiin lisätäänkin yleensä tämä ’uusi alku’.

Yogin lahjoituksesta puhutaan dakshinana, eli perinteiseen intialaiseen guru-oppilassuhteeseen kuuluvana lahjana. Dakshina on osa tuhansia vuosia vanhaa shishya-guru paramparaa. Näin myös Yog lahjoitustaan kuvasi. Se oli hänen kiitoksensa Harvardille ja professori Segelille, jotka muuttivat hänen elämänsä. Harvardissa suorittamansa MBA:n jälkeen Yog ryhtyi yrittäjäksi ja menestyi.

Professori Segel ei ollut kovin innostunut lahjoituksen nimeämisestä hänen mukaansa, mutta Yog perusteli tätä kertomalla tarinan Mahabharatasta, hindujen eepoksesta. Tarinassa Eklaviya katkaisee peukalonsa ja lahjoittaa tämän kiitoksena gurulleen Dronachrayalle. Ehkä professori Segal oli tyytyväisempi uusia professuureja rahoittaviin dollareihin kuin investointipankkiiriin peukaloon.

Palaavatko kiitolliset oppilaat maailmalta tuomaan lahjoja elämäänsä ohjanneille valovoimaisille yliopistoguruille myös Suomessa? Milloin dahkshinat alkavat näkyä suomalaisessa yliopistorahoituksessa, vai näkyvätkö jo? Haasteita guruille, mutta myös positiivisia skenaarioita yliopistorahoituksen tulevaisuudesta!

PS. Viikonpäivilläkin on merkitystä. Jokainen päivä on omistettu jollekin hindu-jumalista ja ihmisillä on erilaisia uskomuksia ja kokemuksia viikonpäivien merkityksellisyydestä heille. Tästä syystä joku haluaa aloittaa uuden työsuhteen juuri tiistaina eikä minään muuna viikonpäivänä, joku paastoaa aina maanantaisin ja iso osa hinduista on vegejä ainakin torstaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti