maanantai 22. elokuuta 2011

Anna on nyt kaikkien huulilla

Korruption vastustaja Anna Hazare on tuonut nimeni kaikkien huulille, t-paitoihin ja lehtien etusivuille. Porukka kulkee kaduilla ’We love Anna’ –kylttien kanssa ja Anna-suikat päässään. Systeemin mädänneisyys ja korruptio, joka yltää pikkuvirkamiehistä ministereihin, on saanut ihmiset lähtemään kaduille tukemaan Annan nälkälakkoa. Mielenkiintoista nähdä millaiset mittasuhteet tämä liike saa. Ongelma on massiivinen ja liikkeenkin on oltava sitä, jos jotain muutosta toivotaan saatavan aikaan.
Anna on jo yli seitsemänkymppinen mies, mutta liikettä tukevat vahvasti nuoret. Otsikoissa puhutaankin 74-vuotiaan ja Y-generaation yhteisestä missiosta korruptiota vastaan. Sosiaalinen media on liikkeessä tukena. Taisteluaseena on gandhilainen nälkälakko ja rauhalliset mielenosoitukset. Eilen sunnuntaina meidän kaupunginosassa Bandrassa yli 100 000 ihmistä marssi Annan asialla. Myös Harrikka- ja Royal Enfield –motoristit järjestivät oman Anna-mielenosoitusajelun.
Ilman televisiota (ei ole kaapeliyhteydet vielä kunnossa L) olen kuulopuheiden, sanomalehden ja netin kautta seurannut Annaa tukevaa liikettä. Kongressissa on valmisteilla korruption vastainen laki, joka kuitenkin antaa immuniteetin mm. parlamentin jäsenille ja muille korkeille virkamiehille. Eli vallan ylimmillä portailla korruptiosta ei voida tuomita. Tämä tarkoittaa, että korruptio sallitaan tulevaisuudessakin valtion ylimmille päättäjille. Tätä ei nyt kansa sulata, ja miksi sulattaisi?
Korruptionvastaista lakia on valmisteltu kuin Iisakin kirkkoa. Ensimmäiset versiot tehtiin 60-luvulla ja sen jälkeen lakiehdotuksia on tarkasteltu muutaman kerran joka vuosikymmenellä. Valmista vaan ei ole tullut. Korruptio onkin tässä maassa niin syvällä jokaisessa nurkassa yhteiskuntaa, että sen kitkeminen vaatii isoja muutoksia – erityisesti asenteissa. Lahjuksilla on totuttu nopeuttamaan asioita mm. pankissa, tullissa, poliisilaitoksella, oppilaitoksissa, virastoissa jne.  Monien virkamiesten palkat ovat naurettavan pieniä ja näistä ’palkanlisistä’ on tullut olennainen osa elantoa.
Kuten jo mainitsin, sosiaalinen media on mukana taistelussa.  Oheinen linkki kiertää FB:ssä ( http://www.facebook.com/video/video.php?v=2096266999718 ) ja se esittää yksinkertaisesti kuinka korruptioon kasvetaan. Pienestä se alkaa ja suuremmaksi kasvaa. Eipä tulisi suomalaiselle mieleen ’ostaa’ numeroita tai opiskelupaikkaa. Vai onko tullut tarjouksia rehtorit?

ps. Päivittäisessä arjessa liikehdintä näkyy vain vähän. Viime viikolla apulainen tuli pari kertaa myöhässä, kun bussikuskit olivat Annan tukilakossa. Iltapäivisin täytyy lähettää autonkuljettaja tavallista aikaisemmin lasten koululle, jos tiet ovat normaalia ruuhkaisempia tai tukossa. Tänään meidän kotikatumme oli täynnä tv-autoja, mielenosoittajia ja poliiseja. Naapuritalossa asuu kuulemma parlamentin jäsen, joiden ovien taakse mielenosoittajat tällä viikolla lehtitietojen mukaan suuntaavat. Näin näytti käyneen.

2 kommenttia: