keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Kukkia ilman varsia

Kukkia, kukkia, silminkantamattomiin kukkia. Aamuhämärässä kukkien tukkutori hehkuu värejä. Myyjien korit pursuavat keltaista, oranssia, pinkkiä, valkoista. Valospotit on ohjattu koreihin, mikä saa torin hohtamaan kultaa – onhan kullankeltainen samettiruusu torin yleisin myyntiartikkeli.


Kaunista, mutta silti hämmentävää. Kukissa ei ole lainkaan varsia. Kuka haluaa ostaa kukan nupuja tai jopa pelkkiä terälehtiä? Miten varrettomat kukat voi laittaa maljakkoon?  Ehkäpä näitä ei olekaan tarkoitettu olohuoneen pöydälle Aalto-vaasiin?


Tukkutorilta kukat matkaavat kukansitojille mopojen takaritsoilla tai jopa päänpäällä.


Sitojien näppärissä sormissa kukista, irrallisista terälehdistä ja vihreistä lehden palasista syntyy upeita luomuksia. Nämä eivät ole kukka-asetelmia, vaan erilaisia kukkaseppeleitä, -köynnöksiä ja –riipuksia.  Yhteistä näille kaikille on, että niitä ei laiteteta ruukkuihin tai maljakoihin, vaan ne ripustetaan.Kukat ovat tärkeä osa intialaisia uskonnollisia juhlia. Juhlapäivinä kukilla koristellaan kotien ja juhlapaikkojen lisäksi myös talojen portit, ovet ja joskus jopa autot. Tänä viikonloppuna Mumbaissa juhlittiin Navratia, ja myös autot, mopot ja polkupyörät saivat kukkaseppeleet kannettavikseen. Sunnuntain liikenne olikin täynnä koristeltuja menopelejä.

Kuvat olen ottanut Mumbaissa 2012-2013.  ©Anna Hankimaa

6 kommenttia:

 1. mielettömän hienot värit!

  VastaaPoista
 2. Hei!
  Etsiskelin blogeja intiasta ja törmäsin tähän sinun blogiisi. Mielenkiintoista. Sunnuntaiaamuna nimittäin putkahdetaan Mumbain lentokentälle. Intia on tuttu paikka, mutta Mumbaisa en ole ennen käynyt. Ystäväni Arundhati asuu siellä ja jatkamme sitten muutamaksi päiväksi Goallekin. Ystäväni kanssa olimme Intiassa yhdessä vuonna 90 lääkiksen kladitauolla. Silloin kului perillä 3 kuukautta, nyt vain pari viikkoa. Varmasti muistellaan menneitä, vaikka junamatkan varaaminen ei onnistunut. Silloin matkustimme paljon junalla, nyt täytyy lentää goalle. Tiedä vaikka törmättäisiin sinuunkin, olen ennenkin törmännyt miljoonakaupungeissa tuttuihin joiden en ole tiennyt olevan mailla halmeilla. No me nyt ei olla tuttuja... mut kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maailman Rauha, toivottavasti Intian reissusi on sujunut hyvin. Itse olin viime viikolla Omanissa ja nyt taas tyytyväisenä takaisin täällä Mumbain vilinässä.

   Poista
 3. Hei,
  ihanaa lukea kokemuksista Intiassa ja katsella upeita kuvia!
  olen ystäväni kanssa matkustamassa Intiaan joulu-tammikuussa, menemme ensin erääseen kansainväliseen nuorten opiskelijoiden tapahtumaan chennaihin ja sen jälkeen matkustamme hetken andamanin saarilla sekä mumbaissa, josta lennämme takaisin helsinkiin.
  Lomaosuuden me kaksi nuorta naista matkustamme luultavasti kahdestaan ja olemme hieman pohtineet turvallisuusasioita. (Ehkä myös media vaikuttaa kun viime aikoina on tullut ikäviä uutisia naisten kohtelusta.)
  Onko mitään vinkkejä esimerkiksi miltä alueelta Mumbaissa kannattaa varata hotelli ja mitkä kulkuvälineet olisivat ehkä turvallisimpia? Ovatko taksit yleensä luotettavia? Jossain myös kehoitettiin mieluiten vuokraamaan auto ja kuljettaja.
  Olemme innoissamme, vaikka hieman myös jännittää.
  -AR

  VastaaPoista
 4. Turvallisuus, erityisesti naisten turvallisuus, on ollut median lempilapsi viime aikoina ja raiskauksilla on revitelty otsikoita. Tosiasia on, että vaikka näitä toki tapahtuu, en tunne itseäni turvattomaksi Mumbaissa. Mutta minä kuljenkin kroppa reilusti peitettynä, enkä lyöttäydy tuttavalliseksi tuntemattomien kanssa (enkä toki ole enää nuori ja nätti). Intiasa kannattaa muistaa järkevä ja kulttuurin mukainen pukeutuminen: ei lyhyitä shortseja ja paljastavia toppeja. Taksit ovat ihan ok turvallisia, jos kyydissä on kaksi. Tosin itse en mielelläni kulje taksilla tuntemattomilla seuduilla illalla.Päivällä ja keskusta-alueilla se on ok.
  Colaba, eli Mumbain keskusta on hyvä paikka yöpyä. Se on kaunis, siellä voi kävellä, brittien vanhat rakennukset ovat upeita, meri kimaltelee... Hyvää reissua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon toivotuksista, vinkeistä ja myös rauhoittavasta viestistä!
   Pengonkin juuri kaappeja ja kauppoja jos jostain löytyisi tähän hätään kevyitä, mutta peittäviä vaatteita. Jotakin voi varmasti ostella sitten vielä paikan päälläkin.
   Uskon, että matkasta tulee hieno kokemus!
   -AR

   Poista