torstai 10. toukokuuta 2012

Värikkäitä vaatteita

Intialaisten naisten pukeutuminen on värikästä ja sädehtivää, vielä tänä päivänä. Aika muuttaa pukeutumistrendejä, mutta vielä perinteiset värikkäät sarit, salwar-kameet, kurtat ja churidarit kävelevät joka päivä vastaan Mumbain kaduilla, kaupoissa ja kuppiloissa.


Sareja näkee monenlaisissa tilanteissa, ääripäitä lienevät köyhät ruumiillista työtä tekevät naiset, joiden työasu on sari ja toisaalta yläluokan naiset upeissa juhlasareissaan.  Ensimmäiselle ryhmälle sari on sekä työ- että yöasu.


Sari taipuu moneksi. Sari onkin itse asiassa vain valtaisan iso kangas. Se on 6-8 metrinen kankaanpätkä, joka voidaan kietoa hyvinkin eri tavoin päälle. Kankaan yläreuna tungetaan alushameen alle ja näin sarin 'hameosa' pysyy paikallaan. Kätevää sarissa on, että se ei jää koskaan pieneksi, vaan mahtuu päälle aina! (Klikkaa ohjeet sarin pukemiseen)


Mumbaissa on useita kalastajakyliä, joissa kalastajat eli koliwallah asuvat. Näissä kylissä naiset kietaisevat  sarinsa jalkojen välistä housuiksi, jotta asu antaa vapauden tehdä kalastajan vaimon töitä, hypellä veneeseen, perata ja myydä kalaa.

Kalastajan vaimon housuiksi kietaistu sari


Toimistoissa naiset pukeutuvat usein paita-housu-yhdistelmään, salwar-kameeziin. Salwar-kameez on älyttömän kätevä täkäläisessä ilmastossa. Ohut kangas peittää, mutta ei ole kuuma, ja löysissä pyjamatyyppisissä housuissa ilma kiertää mukavasti. Asuun kuuluu olennaisena osana dupatta, eli suurehko huivi, joka heitetään hartioille 'väärin päin' (suomalaisesta näkökulmasta katsottuna). Tuulessa liehuva huivi on olennainen osa asun naisellisuutta.


Naisia Salwar-Kameez-asuissa (kuva wikipediasta)


Ommellut vaatteet ovat perinteisesti olleet käytössä Pohjois-Intiassa ja etelässä on käytetty enemmän ompelemattomia vaatteita. Eteläisissä osavaltioissa Tamil-Nadussa tai Keralassa lähes kaikki miehet tuntuvatkin kävelevän kaduilla vyötärölle kietaistu kangas alaosana. Vaikka Mumbai ei ole etelää, täälläkin näkee silloin tällöin miesten hamemuotia. Ja minä kun luulin joskus, että skottien kiltti on ainoa miesten käyttämä hame tällä maapallolla!
Miehiä 'hameissa'. Paikka Bandar East, Mumbai 


Hääpukeutuminen on sitten ihan oma lukunsa, eikä ihan niin helppo pähkinä ulkomaalaiselle. Mikä on sopivaa, mikä on tyylikästä?  Mitä laittaa päälle hindu-häihin? Pohdiskelin näitä valmistautuessani pari viikkoa sitten mieheni työkaverin häihin. Googlasin ja kyselin.  Sari oli yleisin saamani vastaus. Hmm... Sari ei kuitenkaan tällä kertaa innostanut - en halunnut tavata mieheni työkavereita sarin helmojen kanssa kompuroiden.
Onneksi intialainen ystäväni lupautui stailistikseni ja lähti mukaan vaateostoksille. Miesmyyjät penkoivat tiskin takana olevilta hyllyiltä asun toisensa jälkeen ja ystäväni hyväksyi tai hylkäsi. Tunnissa minulla oli upea anarkali-churidar –asu, uudet kengät ja korvakorut! Ja asu toimi hienosti!
Asuni häihin


Millaista sitten on business-pukeutuminen Mumbaissa? Times of Indiassa kerrottiin business-opiskelijoiden pukeutumisen muuttumisesta.  Jokunen vuosi sitten kampuksen rekrypäivä muistutti lähinnä häävastaanottoa, kun nuoret naiset tulivat paikalle upeissa sareissa ja nuoret miehet parhaissa puvuissaan. Nyt rekrypäivän näkymä on kuulemma muuttunut, sillä lähes kaikki naisopiskelijat valitsevat rekrytointipäivän asukseen länsimaisen asun.
Liike-elämän huipulla on kuitenkin naisia, jotka edelleen pukeutuvat sariin. Näistä hyvänä esimerkkinä ovat pankkisektorin naisjohtajat, kuten ICICI pankin CEO Chanda Kochhar, joka näyttäytyy pääasiassa sarissa.
Sari on niin aidosti intialainen asu, että toivoisi myös tulevien perinteistään ylpeiden naisjohtajasukupolvien valitsevan tämän työasukseen. Näin tuskin tulee kuitenkaan tapahtumaan. Business-pukeutuminen globalisoituu - ja ommellut vaatteet ovat huolettomampia päällä!


Sari business-asuna
 Kuvassa Chandra Kocchar ja muita ICICI-pankin naisjohtajia

Sari juhla-asuna (Seasons)

Sari arkivaatteena torilla

3 kommenttia:

 1. Ihana, mielenkiintoinen blogi sinulla! Harmittaa, kun löysin tämän vasta nyt. Mutta pitää lukea kaikki vanhat postauksesi ja taidanpa alkaa seuraamaan mitä tuleman pitää :) Mahtavaa lukea ajatuksia Intiasta suomalaisen näkökulmasta! Tämä kaukainen maa kiehtoo minua niin kovasti, toivottavasti itsekin pääsen vielä joskus tutustumaan Intiaan!

  PS: Olen joskus ihmetellyt, mikä tuo "väärinpäin" oleva huivi on. Nyt opin sen, kiitos :)

  PPS: Pukusi häihin on todella tyylikäs!

  VastaaPoista
 2. Hei Anniina! Kiitos kommentista. Totta, Intia kiehtoo...ja välillä myös kiukuttaa ;-) Postaan vielä yhden jutun toukokuussa ennen Suomen kesälaitumille lennähtämistä. Elokuussa taas palaan tänne ja postaukset jatkuvat!

  PPS. Kiitos,olin itsekin tosi tyytyväinen asuuni. Jännä tunne pukea mekon alle vielä housut - mutta ei näytä hassummalta.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista