maanantai 8. elokuuta 2011

Monsuuni

Sataa, sataa, ropisee… Mumbaissa sataa jo kolmatta kuukautta putkeen. Vaikea uskoa, että täällä vietetään meidän kaamosajan pituinen aika haaleassa höyrysaunassa: lämpöä 30 ja ilmankosteus lähellä sataa. Tällainen keli pitää pikkuhien pinnassa ja saa joka paikan tuoksumaan tunkkaiselta. Sadetta ei tule non-stoppina, mutta päivään mahtuu useita sadekuuroja – lyhyitä ja pitkä.
Yllättävää on monsuunikauden harmaus. Paksu pilvipeite roikkuu kaupungin yllä päivästä toiseen. Harmaasta monsuunimaisemasta löytyy kuitenkin väripilkkuja. Tänään ihastelin aallonmurtan lohkareröykkiöstä pilkahtelevia iloisen värisiä sateenvarjoja. Ne näyttivät kasvavan tummalla alustallaan kuin kärpässienet sateella. Varjojen alla rakastavaiset sateen ja sateensuojan tuoman yksityisyyden turvin viettivät iltapäivän romanttista hetkeään. Täällä ei julkisilla paikalla parien ole soveliasta edes kävellä käsi-kädessä – saatikka sitten suudella. Sateen piiskatessa ja merituulen tuivertaessa näiden parien ei tarvinnut pelätä turhia ohikulkijoita.
Monsuuni saa myös hyttyset sikiämään. Täällä hyttyset eivät hermostuta ihmisiä ainoastaan ininällään, vaan tuovat mukanaan ikäviä sairauksia: malariaa ja dengueta. Tänä monsuunina tosin Times of Indian mukaan Mumbain malariatapaukset ovat vähentyneet 48% verrattuna viime vuoteen. Syynä tähän on viranomaisten toiminta: naapurustoja myrkytetään ahkerasti ja kaikkia opastetaan huolehtimaan, että asunnon ympärillä ei ole astioita yms. jossa vesi pääsisi seisomaan. Itse en ole nähnyt vielä hyttysen hyttystä, joten ennakkohuoli malariasta näyttää aika turhalta. Onneksi. J
Hyttysmyrkytys tosin pistää mietteliääksi: kuinkahan terveellistä se on ihmiselle, tai pienelle villakoiralle? Myrkkypilveen olen osunut viikon aikana kerran. Silloin myrkytettiin asuintalomme parkkihallia. Myrkytys näyttää lähinnä kaasutukselta, sillä myrkky suihkutetaan pilvenä, niin että koko myrkytettävä alue muuttuu muutamaksi minuutiksi valkoiseksi pilveksi. Pilvi tuoksuu miedosti kemikaalille ja yskittää. Hmmm…
Mutta isoin yllätys minulle on ollut se, että monsuunikauden vaatevarustukseen pitäisi ehdottomasti kuulua villatakki! Ja arvaa, otinko yhtään villatakkia mukaan? En tietenkään. Nyt olen ollut syväjäädytettynä kaikissa sisätiloissa, joissa ilmastointilaitteet huutavat täysillä. Ilmastointia pidetään päällä viilentämisen ja erityisesti kosteuden poistamisen vuoksi. Jääkylmässä hotellissamme ei tuoksu home - mutta on kylmä! Niin kylmä, että farkut ja farkkutakki eivät pidä lämpimänä.
Nyt on kaupoissa monsuuni-alet, ja villatakkeja on onneksi alerekeillä. Sieltä tytöt hakivat itselleen jo hyvän arsenaalin koulun alkuun. Minä en vielä ehtinyt, kun olen keskittynyt vessaharja-, vedenkeitin- ja pyykkitelineostoksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti