maanantai 7. marraskuuta 2011

Diwali - valoja, lahjoja ja raketteja

Intia on toipumassa vuoden suurimmasta juhlasta,  Diwalista. Diwali on valon juhla, ja valo symbolisoi hyvyyden voittoa pahuudesta. Diwali kokoaa perheet yhteen nauttimaan läheisten kanssa yhdessä olosta, lahjoista, kynttilöistä ja valokoristeista.
Diyas-tulia (kuva Wikipediasta)
Diwali onkin kuin meidän joulu. Ennen juhlaa kodit siivotaan ja koristellaan, ulkovalot viritellään parvekkeille ja talojen seinustoille. Juhlaa varten hankitaan herkkuja, uusia vaatteita ja lahjoja. Diwalina syödään, seurustellaan, annetaan kauniisti koottuja lahjakoreja, osallistutaan hartauksiin ja pelataan korttia.
Diwalina yritykset antavat työntekijöilleen lahjakassit ja Diwali-bonukset. Yhteistyökumppaneita ja asiakkaita muistetaan korteilla ja pähkinöillä. Töistä ja koulusta on vapaata.  
Minäkin kävin ostamassa molemmille kuljettajillemme pähkinärasiat ja sujautin kauniisiin kuoriin bonukset. Roska-tytölle – eli nuorelle naiselle, joka päivittäin hakee roskamme, annoin rahakuoren, kun hän oli sitä huomannut jo etukäteen pyytää.
Kauniina ajatuksenani oli muistaa myös hissipoikia, rappusiivojia ja muita talonmiehiä, mutta se jäi tänä vuonna vain ajatukseksi. Lähdimme matkalle jo ennen Diwalia, enkä oikein osannut mennä antamaan Diwali-lahjoja etukäteen. Suoraan sanottuna pähkäilin niin pitkään ja hartaasti kenelle antaa, mitä antaa, milloin antaa, että matkalle lähdön päivä ehti tulla, ennen kuin sain Diwali-konseptini kuntoon!!
Australialaiselta ystävältäni kuulin, miten Diwali hoidetaan taloyhtiössä tyylillä: hän pyysi house managerilta listan taloyhtiössä työskentelevistä henkilöistä ja lahjoitti näille jokaiselle oman rahakuoren.
Tässä onkin oiva vinkki ensi vuoden Diwalia varten. Eipä tarvitse puntaroida mitä antaa, kenelle antaa, milloin antaa ja jääkö joku ilman – tai tuleeko vahingossa muistettua naapuritalonkin työntekijöitä. Kannattanee kuitenkin varata aika monta kuorta, sillä ystäväni taloyhtiö oli toimittanut listan, jossa oli 30 työntekijää!

Diwali-koriste lasten koulun lattialla

Diwali on hindujen juhla, jota juhlivat myös sihkit, buddhalaiset ja jainalaiset. Apulaisemme Belinda ja keittäjämme Gretta ovat kristittyjä, joten he eivät saaneet Diwali-lahjoja. Tiedustelin asiaa etukäteen ja he toivovat tulevansa muistetuksi jouluna. Muistan, että Delhissä tein sen virheen, että annoin kristitylle apulaiselle Diwali-lahjan ja hän kauhistuneena kiljahti, että eihän nyt ole joulu!
Vaikka Diwalissa ja suomalaisessa joulussa on paljon yhteistä, eroavat ne kuitenkin kuin yö ja päivä melutasossaan. Jouluna hiljennytään, diwalina paukutellaan raketteja.
Meidän perheeltä jäi matkan takia Diwali-paukuttelut kokematta, mutta kuuleman mukaan metelitaso oli hurja: raketit alkoivat räjähdellä jo iltapäivällä ja paukuttelu jatkui iltaan – viiden päivän ajan. Koira jäi kotiin apulaisen kanssa ja oli vetäytynyt paukuttelun alettua asunnon pimeimpään nurkkaan baaritiskin alle.
Diwali ja joulu ovat samanlaisia, mutta kuitenkin erilaisia. Onkin mielenkiintoista huomata, kuinka eri uskontojen juhlat saavat kovin samanlaisia muotoja.
Kaiteetkin on koristeltu Diwalin kunniaksi.


2 kommenttia:

  1. Muistan Delhin aikoina, kun Diwalina laskin raketteja yrittäessäni nukkua. Pauke jatkui aamukahteen-kolmeen joka yö viikon ajan niin, ettei rakettien paukkeen väliä ollut viittä sekuntia. Yritä siinä nyt sitten nukkua!

    Terveisiä koko perheelle lauma-Hellgréniltä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos ja terkkuja myös sinne!

    VastaaPoista