sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Kevätkarnevaali Holi

Täällä Intiassa juhlittiin torstaina Holia. Holi on hindujuhla ja sitä vietetään täydenkuun aikaan talven loppumisen ja kevään alun merkiksi. Kaupungissa juhlintaan osallistuvat muutkin kuin hindut vaikka kylissä Holi on vielä kuulemma vain hindujen juhla.

Holina saa olla hullu ja hullutella sydämen kyllyydestä.  Juhlinta alkaa nuotioiden ja kokkojen polttamisella aatto-iltana, mutta itse juhlapäivän ydin on hauskan pito ja pelleily. Koko kaupunki viettää vapaapäivää ja ihmiset kaduilla tai moottoripyörien selässä ovat hurjan värisiä.
Hurjan värisiä siksi, että päivän päätouhotus liittyy väreihin: värejä sotketaan toisten naamaan ja vaatteisiin joko jauheina tai sitten veteen sekoitettuna. Tehokasta jälkeä tulee vesipyssyllä, joka on täytetty värivedellä.

Naapuritontin telttakylän lapset saivat aikaan melkoisen ’sodan’, kun alkoivat heitellä värivedellä täytettyjä pieniä muovipusseja aidan yli – ei meille vaan toisen naapuritalon pihalle. Talon lapset vastasivat heti innolla haasteeseen.  Kadulle asennetuista kaiuttimista tulviva hindi-poppi tahditti vesisotaa ja me nautimme näytelmästä 8. kerroksen parvekkeella käsin.
Sodankäynnin kulissessa: pussukoiden täyttöä värivedellä

Meidän nuoriso lähti kävelylle rantaan ja tuli takaisin sateenkaaren väreissä. Oli kuulemma ollut tosi kivaa. Kaikki huutelivat Happy Holia ja tulivat kysymään ”Do you want to play Holi with us?” Jos siihen vastasi kyllä, niin alkoi riehakas värisottaus.

Mielenkiintoista kuinka paljon yhtymäkohtia Holilla ja meidän Vapulla on. Molemmissa tunnelma on hullunlailla hauska, jopa estoton; juhlan aiheena on kevään tuoma riemu; serpentiinit, peruukit, hatut ja vappunaamarit ajavat samaa asiaa kuin väreillä pelleily täällä. Taas kerran oivallan, kuinka samanlaisia me ihmiset eri puolilla maapalloa ja erilaisissa uskonnoissamme olemme! Keväällä ihminen haluaa hullutella, edes yhden päivän!
 
Holi-Piknik meren rannalla

ps. Värien poispeseminen on oma juttunsa. Turvalliset kasvisvärit lähtevät yleensä saippualla ja vedellä, hiusten öljyäminen etukäteen auttaa pesu-urakkaa. Mutta kaikki eivät myy tai osta turvallisia värejä. Slummien lapset hankkivat värit mistä löytävät - esimerkiksi kangasvärjäämön jätteistä. Lehdessä oli surullisia tarinoita myrkytyksistä.
Surf lupaa auttaa värien poispesussa! (Mainos Times of Indiassa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti