sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Lounaslogistiikan ihmeitä


Dabbawalla, tiffin – joko tuli nälkä? Nämä molemmat sanat ovat keskeistä lounassanastoa Mumbain toimistoissa.  Niin myös meidän toimistossa.

Dabbawalla on vanha ammattikunta. Nimi syntyy sanoista dabba ja walla. Dabba tarkoitaa lounasrasiaa ja walla on pääte, jonka voi lisätä lähes kaikkiin substantiiveihin, kun puhutaan henkilöstä. (Suomessa tätä vastaava olisi kenties ’mies’: postimies, palomies.)  Dabbawallat hoitavat Mumbaissa lounaslogistiikkaa.

No mikä on sitten tiffin?  Tiffin on brittiajalta Intiaan jäänyt vanha sana, joka nykypäivänä tarkoittaa sekä pakattua lounasta, että myös jopa useammin perinteistä teräksistä monikerroksista lounasrasiaa. Dabbawalloja voi siis myös kutsua Tiffin-walloiksi. Ja heidän tarjoamaansa palvelua Tiffin Expressiksi.

Etelä-Mumbain toimistoalueella 5000 Dabbawallaa toimittaa päivittäin perille 200 000 lounasta. He noutavat aamupäivällä lounaat asiakkaiden kodeista esikaupunkialueilta, toimittavat ne lounasaikana työpaikoille ja lounaan jälkeen palauttavat tyhjät astiat takaisin asiakkaiden koteihin. Dabbawalla Associationin palvelu on pyörinyt jo 125 vuotta.

Palvelun ydin: tuore, samana päivänä kotona  laitettu lounas toimistotyöntekijälle ja tyhjät lounasrasiat illalla takaisin kotiin, on pysynyt samana. Samoin palveluntuottajien Dabbawallojen asut. Muuten Dabbawallat ovat sopeutuneet muuttuvaan ympäristöön ja mm. kännykät, tekstiviestit, nettitilaukset ja –asiakaspalautteet ovat liitetty tähän 1800-luvun lopulla alkaneeseen palvelukonseptiin.


Kuljetusvälineet: polkupyörät, työntökärryt, kantolavat, omat jalat ja juna ovat pysyneet ennallaan. Dabbawallojen täsmällisyys perustuu juuri näihin ruuhkassakin käteviin kuljetusvälineisiin. Polkupyörällä voi pujahdella seisovankin liikenteen seassa eteenpäin – tai valita kapean kujan autoliikenteen tukkiman tien sijaan.

Yksi lounasrasia taittaa keskimäärin 60 km matkan päivän aikana ja se kulkee kuuden eri dabbawallan käsien kautta. Kuitenkin vaimon kotona valmistama lounas löytää lähes 100% tiensä miehen toimistoon ja illalla sama rasia palautuu takaisin vaimolle kotiin pestäväksi ja uudelleen täytettäväksi.

Dabbawallat tuovat lounaat eri puolilta esikaupunkialuetta junilla Churchgaten asemalle. Kuljetusvälineenä tässä vaiheessa on pään päällä kannettava lava. Churchgaten aseman viereisellä leveällä jalkakäytävällä lounasrasiat lajitellaan kuljetuseriin ja lastataan joko polkupyöriin, työntökärryihin tai kätevän näköiseen hihnaan, joka sitten sujautetaan jalkaisin lounaita toimittavan olkapäille. (Jos haluat nähdä Dabbawallat toimessa, suuntaa Churchgaten asemalle arkisin klo 11.30)


Dabbawalla-palvelun käsittämättömän pieni virheprosentti, täsmällinen palvelu ja palvelumallin pitkäikäisyys on poikinut paljon akateemista kiinnostusta. Googlettamalla löytyy lukuisia eri yliopistojen tuoreita Supply Chain- ja Business Model -analyyseja. Dabbawallojen palvelun on jopa todettu täyttävän Six Sigman laatuvaatimukset.

Minullekin tulee töihin lounas-tiffin. Sitä ei ole (onneksi) vaimo tehnyt kotona, vaan tilaamme toimistoon kotiruokaa ammattimaisesta kotikeittiöstä. Ruoka tulee tiffinissä. Ja ruoan tuo poika, jota voimme siis kutsua tiffin-wallaksi.  Alla on kuva siitä, mitä tiffinin sisältä paljastuu. Ruoka on samaa joka päivä – vaihtoehtoja kaksi: vege ja non-vege. Minä olen tähän asti pitäytynyt vegessä. Enkä ole päässyt kyllästymään, kun en ole ihan joka päivä toimistolla lounasaikaan. Tiffin maksaa 50 rupiaa eli vajaat 80 senttiä. Sillä jaksaa hyvin iltaan.


Alla kuvasarja Dabbawalloista työn touhussa Churchgaten asemalla:

Lounasnyssykät kannetaan lavoilla junista aseman pihaan

Jakelulajittelu alkaa

Nuori Dabbawalla on pukenut päälleen vain dabbawalla-päähineen.

Työntökärryt täynnä lounaita

Polkupyörän tarakka: Huomaa kooditukset, ne kertoavat rasian reitin.

Nämä lounaat lähtevät jakeluun jalkamiehen olkapäällä.

Dabbawalla hymysuin

2 kommenttia:

  1. Tällaiset jutut ovat niitä parhaita, joiden takia luen ulkomailla asuvien suomalaisten blogeja! Oppii jotain itselleen täysin uutta ja mielenkiintoista. Enpä ole ikinä ajatellut, että tällainenkin ammattiryhmä on olemassa ja tuo tarkkuus on uskomatonta. Kiitos jutusta!

    VastaaPoista
  2. Tästä luin joskus artikkelin ja nyt muutamaa vuotta myöhemmin sain siihen kuvituksen. Mieletön systeemi. Kiitos!

    VastaaPoista